Je Suis Paris

Paris-139-Redigera

Kvällen 13 november 2015 gick en grupp med terrorister till samlad och skoningslös attack mot parisarna. De slog till på flera platser samtidigt och de slog speciellt mot de frispråkiga unga i Paris, mot folk som vågade njuta av livet.

Mitt hjärta går ut till folket i Paris och alla andra som på något sätt drabbats av terrorismens framfart över världen. Jag spenderade en vecka i Paris förra sommaren och trots att jag inte hade tur med vädret, eller framkomligheten till monumenten och trots att min franska har sett sina bättre dagar så var det bland det bästa jag gjort. Helt enkelt för att Paris är en förtrollande stad, en stad full av kärlek, full av drömmar. Jag somnade i mitt hotellrum med ett glittrande Eiffeltorn som höll vakt över taknockarna och har sällan sovit så gott.

Det här är en av många, många bilder som jag tog under resan av mitt absoluta favoritmonument. Det var strax före nationaldagen och soldater med k-pistar patrullerade här och var, men aldrig att jag kände mig otrygg i Paris. Ja, förutom det där ögonblicket på själva nationaldagen när jag stod längst bak i ledet att se fyrverkerierna vid Eifelltornet och hela folkmassan vände sig vid sagda fyrverkeriers slut och börjar tåga rätt mot mig och min kamerautrustning. Men annars var det bara påflugna lurendrejare och ficktjuvar som skrämde i Paris, samma som överallt.Om terroristerna inte ska vinna måste vi fortsätta resa, fortsätta drömma …

Om terroristerna inte ska vinna måste vi fortsätta resa, fortsätta drömma och fortsätta våga vandra gatorna fram i våra huvudstäder, både i Europa och överallt i världen. Som Norges tidigare statsminister och Natos nuvarande generalsekreterare sa: Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldrig naivitet. Och det tror jag på, det måste vara så, oavsett om hotet kommer från högerextrema terrorister som Breivik, eller fanatiska islamister som Isils måste vårt svar bottna i styrkan av vår demokrati.

Igår, idag, imorgon, är vi alla folket i Paris. Vi är alla flyktingarna på Medelhavet. Vi är alla en del av motvågen, motvikten mot terroristerna. Med vapen, ja, men också med drömmar, med humanitet och med hopp om en bättre framtid, för alla.

Je Suis Paris
Tagged on:                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Top