NaNoWriMo, den galna författarmånaden

Shield-Nano-Side-Blue-Brown-RGB-HiRes
Logga från NaNoWriMo

Skulle du kunna tänka dig att skriva en roman? På en sådär 50 000 ord? Då kan du vara med i nästa års NaNoWriMo, för det är just det som eventets deltagare har försökt göra under hela november månad.

December är här. Det betyder att en mängd författare och skribenter världen över drar en inte så liten suck av lättnad. NaNoWriMo, den galna författarmånaden, är slut för den här gången. Bakom satsningen står en internationell NGO med samma namn och vars syfte är att propagera för skrivande, både högt och lågt och oavsett yttre förutsättningar.

NaNoWriMo startade i USA 1999, men har sedan dess blivit ett globalt event. År 2014 deltog 325,142 personer, i 615 regioner, på sex kontinenter. Den 30 oktober är det många människor världen över som sitter redo för att börja skriva. Prick vid midnatt är det dags och sedan ska du, till din bästa förmåga och med alla knep tillgängliga, skriva 1667 ord per dag, i en hel månad.

My Bergström (hemsida) skrev sin första Nano 2008 och är en luttrad veteran i sammanhanget.

Det som är så kul med NaNoWriMo är att man tar sig tiden att sitta och skriva …”Det som är så kul med NaNoWriMo är att man tar sig tiden att sitta och skriva, istället för att prioritera den tiden på annat. Det är även något att se fram emot och planera inför under året,” säger hon.

My studerar för närvarande till grafisk formgivare och arbetar också som översättare av böcker och serier. Hon tillhör en liten grupp skribenter i Göteborg som alla gör sitt bästa för att försöka vara med på NaNoWriMo varje år. Resten av året sluter denna grupp samman då och då för att ta en skrivfika i väntan på nästa november.

”Om man skriver andra saker under årets övriga månader kan man ta NaNoWriMo som en anledning att prova på en ny och kanske lite udda idé. Det är även inspirerande att skriva tillsammans med så många andra.”

De flesta som deltar i NaNoWriMo är amatörskribenter, men eventet fungerar lite som en inkubator för att få fler människor att försöka producera en riktig roman. Över 250 personer har skrivit historier under Nano som gått vidare till att bli traditionellt publicerade romaner.Över 250 personer har skrivit historier under Nano som gått vidare till att bli traditionellt publicerade romaner. Exempel på sådana är: Erin Morgenstern (The Night Circus), Hugh Howey (Wool) och Marissa Meyer (Cinder).

My fick nyligen en novell utgiven, Mission Accomplished, i antologin Waiting for the Machines to Fall Asleep (2015). Hon är också märkbart entusiastisk över detta årets Nano då hon lyckades skriva klart en ungdomstrilogi som utspelar sig i japansk miljö.

”Jag har skrivit på den i omgångar sedan 2009, så det känns stort. Härnäst ska den redigeras.”

Förutom att delta i skrivandet stödjer också många professionella författare och skribenter eventet på olika sätt, bland annat genom att skriva pepp-brev till deltagarna under november. Exempel på författare som gett bra, dåliga och roliga tips och råd genom åren är Charlain Harris (True Blood), Diana Gabaldon (Outlander), Jim Butcher (Dresden Files) och Veronica Roth (Divergent).

Emma Glimne (hemsida) är en annan av årets NaNoWriMo-deltagare och det är första gången hon deltar i eventet.

”Jag är aspirerande författare och arbetar för närvarande på det manus jag hoppas ska bli min debut. Målet är att satsa på författarskapet på heltid.”

Emma studerar digitala medier på Högskolan Väst och utöver det arbetar hon på ett korttidsboende för barn och ungdomar med flerfunktionshinder. På fritiden är det främst hennes intresse för hästar och det aspirerande författarskapet som tar upp allt tid.

Att skriva 50 000 ord på bara 30 dagar kräver en hel del engagemang.Att skriva 50 000 ord på bara 30 dagar kräver en hel del engagemang. Det är inte alla som tar sig hela vägen, speciellt inte första gången de deltar i eventet, men Emma är en av de som lyckades i år och kom ”med blod, svett och tårar”, som hon uttrycker det, i mål 30 november.

”Jag började skriva Nano därför att jag helt enkelt ville utmana mig själv och bevisa att jag faktiskt kunde klara 50 000 ord på en månad.”

Traditionellt innebär NaNoWriMo att du ska skriva en hel roman under själva eventet, en bok med början, mitten och slut. Detta är dock inte en lag skriven i sten och många skribenter använder eventet mer som en chans till inspiration och lite extra drivkraft medan de arbetar vidare med redan påbörjat material. Emma är en av dem.

”Jag har fortsatt att skriva på mitt debutmanus och hade skrivit omkring 30,000 ord innan Nano gick av stapeln. I korta drag är det en contemporary fantasy med sci-fi inslag som handlar om utanförskap, självkänsla och att våga gå sin egna väg.”

Emmas roman ligger för närvarande på över 80 000 ord och är med det ett bra bevis på att NaNoWriMo fungerar lika bra oavsett om du vill skriva en bok på 50 000 ord, eller en på kanske snarare 150 000. Många deltagare intygar att eventet är ovärderligt som motivationsverktyg och på skrivträffarna under november går tangenterna varma under de många ordkrigen som utlyses.

”15 minuter ordkrig börjar om 10 sekunder, 5 sekunder, KÖR!” kan det låta under de onsdagsträffar som brukar hållas. I år ägde träffarna rum i konferensrummet på John Scott’s Pub, på Göteborgs paradgata Kungsportsavenyn, där den traditionella pub-atmosfären säkerligen gav lite extra inspiration till många av deltagarna.

Förutom onsdagsträffarna ordnar deltagarna ofta mer spontana skrivfikor. Dessa fikor hölls i år i huvudsak på Roots i biblioteket och på Kopps vid Domkyrkan. NaNoWriMo har också en hemsida med diverse forum och profilsidor där deltagarna exempelvis kan lägga upp lite information om sig själva och sin bok. Det finns också IRQ-chattar som sköts av den interaktiva värden Timmy.

NaNoWriMo får ibland kritik för att eventet fokuserar på kvantitet före kvalitet. ”Spara det till redigeringen” är ett ofta återkommande råd i Nano-kretsar. Huvudsaken med en bok är inte hur många ord den innehåller utan vilka, menar kritikerna. Huvudsyftet med NaNoWriMo är dock inte att du ska skriva en bra bok utan att du ska skriva en bok. Eller bara skriva. Alls.

Vill du veta mer om NaNoWriMo? Gå in på http://nanowrimo.org. Där kan du också läsa om andra skrivsatsningar under året.

 

 

NaNoWriMo, den galna författarmånaden
Tagged on:
Top